In de pers

Zomer 2023 Dumpert Bezopen Briiten doen spelletje in de Warmoesstraat 

19 augustus 2023 Parool Een avond op de Wallen  Frenk der Nederlanden

9 augustus 2023 VRT journaal

8 augustus 2023 Toeristen in de stad: ‘Jullie moeten echt stoppen met klagen over de treinen, het is totaal niet slecht

25 juli 2023 ANP Twee maanden na het blowverbod heeft Amsterdam nog nul boetes uitgedeeldhttps://www.parool.nl/amsterdam/twee-maanden-na-het

17 juni 2023 Parool Gouden uurtjes sekswerkers

26 juli Trouw Huib Hudig over prostitutie

17 juni 2023 Parool Halsema krijgt een krappe voldoende

15 juni 2023 Parool

‘Met deze oplossing krijgen vooral randgemeenten last van toeristen’

Jasper van Dijk en Martijn Badir pleiten in hun ingezonden brief in Het Parool van 25 mei voor het sterk verhogen van de hoteltoeristenbelasting in Amsterdam om daarmee het aantal verblijfstoeristen te verlagen. Het verlagen van het aantal toeristen is inderdaad dringend nodig, maar zij gaan voorbij aan het waterbedeffect dat de voorgestelde maatregel zal hebben. Want toeristen zullen echt niet wegblijven, omdat Amsterdam nog altijd een sterke aantrekkingskracht heeft. Maar vanwege de hoge prijzen zullen velen dan in de randgemeenten overnachten.

In Haarlemmermeer, Zaanstad, Amstelveen en de andere gemeenten die deel uitmaken van de Stadsregio hebben veel hotels ‘Amsterdam’ in hun naam, zoals het Corendon Village Hotel Amsterdam (in Badhoevedorp), Inntel Hotels Amsterdam Zaandam en easyHotel Amsterdam Zaandam (in Zaandam) en Ibis budget Amsterdam City South (in Amstelveen), om er maar een paar te noemen.

Ja, het fors verhogen van de toeristenbelasting zal waarschijnlijk op termijn leiden tot minder verblijfstoeristen in Amsterdam, maar het zal ook resulteren in meer toeristen die in de randgemeenten zullen verblijven en Amsterdam – als dagtoeristen – zullen bezoeken. Op termijn zullen de cijfers voor Amsterdam een lager aantal verblijfstoeristen laten zien, en zullen de heren ‘succes!’ roepen. Maar het aantal dagtoeristen zal zeer sterk stijgen en in de cijfers niet zichtbaar zijn, omdat dagtoeristen niet te tellen zijn. Amsterdam blijft daardoor zeer druk, zal economisch achteruitgaan omdat dagtoeristen beduidend minder besteden dan verblijfstoeristen en de randgemeenten zullen interessanter worden voor hotelontwikkelaars en – investeerders. Een kwestie van lose-lose.
Stephen Hodes, Muiden

12 juni 2023 Volkskrant

2 juni 2023 ANP

55 aanhoudingen tijdens actie tegen straatdealers bij Wallen

De politie in Amsterdam heeft afgelopen weekend 55 mensen opgepakt tijdens een actie om straatdealers in het Wallengebied aan te pakken. Volgens een woordvoerder van de politie zitten er vrijdag nog tien mensen vast. Meer details over de aangehouden personen kon de politiewoordvoerder niet geven.

Tijdens de actie gingen agenten vrijdag, zaterdag- en zondagnacht herkenbaar en onherkenbaar de straat op om dealers op te pakken. In totaal noteerde de politie 57 overtredingen. Naast de 55 aanhoudingen, werden twee mensen staande gehouden.De verdovende middelen zijn in beslag genomen en vernietigd. Ook geld dat de dealers bij zich hadden is ingenomen. Volgens de politie zaten tussen de in beslag genomen middelen ook veel nepdrugs.De Amsterdamse politie houdt regelmatig acties om overlast door voornamelijk straatdealers in het Wallengebied tegen te gaan. De politie werkt hiervoor samen met het Openbaar Ministerie en de gemeente.

1 juni 2023 Parool

PlusNieuws

Amsterdam wil aantal b&b’s, riviercruiseschepen en voertuigen met een buitenlands kenteken indammen

Amsterdam wil nog verdergaande maatregelen nemen om de toeristenstroom in te dammen nu het aantal overnachtingen in de stad boven de 20 miljoen lijkt uit te komen. Mogelijk zal het aantal bed & breakfasts aan banden worden gelegd. Ook wordt gekeken naar maatregelen om auto’s met buitenlandse nummerborden uit de stad te weren.David Hielkema en Herman Stil1 juni 2023, 17:18

In het paasweekeinde was het in de binnenstad alweer ouderwets druk met toeristen en bezoekers. Beeld Dingena Mol
In het paasweekeinde was het in de binnenstad alweer ouderwets druk met toeristen en bezoekers.BEELD DINGENA MOL

Die maatregelen zijn volgens wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken) nodig boven op de ingrepen die eerder zijn genomen nu het aantal toeristenovernachtingen in de stad dit jaar boven de 20 miljoen uitkomt.

In 2021 werd besloten dat Amsterdam voortaan maximaal 20 miljoen toeristische overnachtingen per jaar mag tellen. Dreigt dat aantal overschreden te worden, dan moet het college maatregelen treffen om de toeristenstroom in te dammen.

De tijd voor nog verdergaande maatregelen is gekomen nu volgens de nieuwste prognoses die het college donderdag presenteerde, al in het laagste scenario het aantal overnachtingen dit jaar op 20,1 miljoen uitkomt. In twee andere scenario’s worden dat er zelfs 21,1 miljoen (vergelijkbaar met het aantal in 2019) of 23 miljoen.

Overvol centrum

De stad kan deze zomer weer een overvol centrum verwachten, wat ook al met de paasdagen en rond Hemelvaart het geval was. Mbarki: “We kunnen niet rustig achteroverleunen en denken dat we er zijn, want dat is niet het geval.”

Vorige maand kondigde de wethouder al aan de toeristenbelasting volgend jaar verder te verhogen, met 1 euro en 1 procentpunt. Een deel van de opbrengst, 8 miljoen euro, wordt geïnvesteerd in antidruktemaatregelen. De verwachting is dat hierdoor in Amsterdam jaarlijks 600.000 overnachtingen minder zullen zijn. Die verhoging wordt doorgevoerd, ondanks een onderzoek van de gemeente waaruit blijkt dat die ingreep vrijwel geen effect heeft op het aantal overnachtingen.

Hotels lieten eerder al weten woest te zijn over de aanstaande verhoging van de toeristenbelasting. Zij voelen zich een melkkoe en wijzen erop dat toeristen daardoor nog vaker voor een hotel buiten de stad kiezen. Die groep komt alsnog naar Amsterdam en veroorzaakt de nodige overlast, alleen betalen ze geen toeristenbelasting.

Bovendien wordt ook in de nieuwe maatregelen die de wethouder nu aankondigt bezoekers van de stad, of dat nu dagjesmensen uit Nederland zijn of toeristen die elders overnachten, geen strobreed in de weg gelegd. Die groep is met 25 miljoen per jaar groter dan het aantal toeristen.

Andere ingrepen hebben evenmin resultaat. Plannen om vakantieverhuur, vooral via Airbnb, aan banden te leggen door dit in bepaalde wijken te verbieden, strandden woensdag definitief op een negatief oordeel van de Raad van State.

Minder bed and breakfasts

Mbarki kondigt nu onderzoek aan naar nieuwe maatregelen. Een voorstel om het aantal overnachtingen terug te brengen is om minder vergunningen te verlenen aan bed and breakfasts. Momenteel zijn er ruim 2000 b&b’s in Amsterdam. ‘In het licht van de toegenomen woningschaarste, de daaruit voortkomende woningnood en om de leefbaarheid in wijken te behouden vindt het college dat het maximum aantal b&b’s in veel stadswijken is bereikt,’ schrijft de wethouder.

In tegenstelling tot vakantieverhuur mogen bed and breakfasts het hele jaar door kamers verhuren aan bezoekers. Ten opzichte van bijvoorbeeld hotels is het eenvoudiger voor de gemeente om deze vergunningen niet meer te verlenen. Binnenkort moet duidelijk worden om hoeveel bed and breakfasts het gaat.

Ook wil het college na het aan banden leggen van de grote zeecruises – die regels worden verder aangescherpt – nu ook minder riviercruises toelaten in de stad en kijken of het mogelijk is om auto’s en reisbussen met een buitenlands kenteken aan te pakken. Ook wil het inzetten op krimp van Schiphol.

Maatregelen die in november werden aangekondigd maar pas sinds kort zijn ingevoerd – zoals het blowverbod in het centrum, een stay-awaycampagne om Britse feesttoeristen te weren en het vervroegd sluiten van de horeca in het Wallengebied – zijn nog niet meegenomen in de nieuwe cijfers. De wethouder hoopt dat dit op een later moment alsnog een afschrikkend effect heeft op toeristen.

29 mei Eenvandaag

Ondanks blowverbod staat Red Light District nog steeds blauw, maar buurbewoners ‘laten zich niet verdrijven door het kwaad’

  1. 29-05-2023 15:37
  2. Binnenland, Veiligheid en recht
  3. Auteur: Laura Kors, Lisa Konings
Ondanks blowverbod staat Red Light District nog steeds blauw, maar buurbewoners 'laten zich niet verdrijven door het kwaad'

Vraag aan een gemiddelde toerist waar Amsterdam bekend om staat en de kans is groot dat die ‘Red Light District’ en ‘wiet’ noemt. Maar sinds afgelopen donderdag gaan die niet meer samen door een blowverbod. Al is daar tot nu toe weinig van te merken.

Volgens buurtbewoner Romeo Hoost wordt er niet strenger gehandhaafd. Ook dit weekend hing er net zoals vanouds in zijn buurt een sterke wietlucht.

Drukte

Dat zit hem dwars. Hoost is een van de pleitbezorgers van het blowverbod, omdat de leefbaarheid van de buurt steeds harder achteruit gaat. De toegenomen drukte is de grootste factor. Vooral op zaterdagavond is het raak, dat is de drukste avond van de week op de Wallen.

“Het is echt een combinatie van de drukte en het blowen. Ze staan hier altijd onder mijn balkon joints te roken en ik heb daar last van. Maar stel je ook voor, er gebeurt een calamiteit. Hoe gaan de hulpdiensten door deze mensenmassa komen? Dat vraag ik mij echt af. Het lijkt nu al druk, maar de echte drukte heb je nog niet gezien.”

Een 'rustige' avond op De Wallen
Een ‘rustige’ avond op de Wallen

100 euro boete

Het verbod op het roken van wiet in bepaalde delen van de oude binnenstad van Amsterdam is vorige week donderdag ingegaan. Dit geldt voor de Nieuwmarkt, Damrak, de Dam en het Wallengebied.

De gemeente hoopt hiermee drugsoverlast op straat te verminderen. Wie op deze plekken wel een joint opsteekt in de open lucht kan na een eerdere waarschuwing een boete van 100 euro krijgen.

‘Je ziet niets gebeuren’

Op de Wallen zijn meerdere hosts aanwezig, te herkennen aan hun rode jasjes. Zij spreken toeristen aan met de boodschap dat ze niet mogen drinken en blowen in het gebied, maar dat is volgens Hoost het enige wat hij heeft gezien aan handhaving dit weekend.

“Je ziet niets gebeuren. Ik heb met de gemeente gebeld, maar er is geen actie ondernomen. Normaal als ik bel sturen ze handhaving, maar er gebeurde deze keer niks.” De politie kan nog niet zeggen hoeveel boetes er sinds het ingaan van het verbod zijn uitgedeeld. De gemeente Amsterdam is niet bereikbaar voor commentaar.

BEKIJK OOK

Verbazing

Hoost woont nu 10 jaar in het Wallengebied, maar denkt er niet aan om weg te gaan. “Ik laat mij niet verdrijven door het kwaad. Dat zijn de blowers, de drinkers, de feestende mensen en de bezoekers van de sekswerkers. Ik laat mij niet door hen verdrijven.” Maar hij spreekt ze wel op harde toon aan. Als drie jonge jongens voor een huis zitten te blowen verzoekt hij ze dringend om ‘te maken dat jullie wegkomen’.

Deze jongeren zijn niet op de hoogte van het geldende blowverbod. “Ik ben tegen het blowverbod op straat”, zegt een van de jongens. “Als je 18 bent vind ik gewoon dat het moet kunnen.” Verbazing volgt als hen wordt verteld dat het verbod al bestaat, de waarschuwingsborden hebben ze niet zien staan. Ze zijn niet van plan om ergens anders te gaan roken.

‘Not in my backyard’

Deze jongens zijn niet de enige die het bord niet zagen. Als een toerist met een grote joint erop wordt gewezen dat hij de joint die hij om de hoek heeft gekocht hier niet mag roken, volgt ongeloof. Wanneer Hoost hem vertelt dat hij er als buurtbewoner last van heeft, krijgt hij gelijk de vraag of hij dan geen last heeft van het sigarettenrook. En of hij zelf wel eens een biertje drinkt, want ‘dat is ook niet goed voor de gezondheid’.

De buurtbewoner blijft strijdbaar en het blowverbod is nog maar het topje van de ijsberg. Hij weet ook al waar hij zijn pijlen op gaat richten als dit goed gehandhaafd wordt. “Minder sekswerkers”, zegt hij vastberaden. “Zij zijn de aantrekkingskracht voor de menigte om hierheen te komen en te doen en laten wat ze willen. Er wordt nu gesproken over een groot, erotisch centrum buiten de stad. Maar ja, niemand wil de omstandigheden van de Wallen in zijn eigen buurt hebben. Not in my backyard.”

26 mei 2023

20 mei 2023 AT5 Man verdronken in de Kloveniersburgwal

9 mei 2023 AT5 Man in been geschoten op de Wallen

8 mei 2023 Volkskrant Fok de vertrutting

4 mei 2023 Enrico Pallazzo – Gesellschaft für gute Unterhaltung Stay Away: Anti-Tourismus Kampagne in Amsterdam

2 mei Parool Winkelen en alcohol combineren is een slecht idee

1 mei 2023 Parool Waarom is koningsdag in Amsterdam zo vreselijk?

28 april 2023 Die neue Strenge von Amsterdam

26 april 2023 Parool Gemeente mag sluitingstijden wallen doorzetten

20 april AT5 Souvenirswinkels gesloten wegens verkoop drugs.

19 april 2023 AT5 Wallenbewoners zien nachtrust langzaam terugkeren: “Het is een eerste stap”

18 april 2023 Parool NH Hotels eist compensatie als erotisch centrum bij de RAI komt

16 april 2023 Parool ‘Sorry mate, we’re closed’

7 april France info “C’est allé trop loin” : face aux dérives du tourisme de masse, Amsterdam envisage de délocaliser son célèbre Quartier Rouge

25 maart 2023 Parool Niet elk internationaal bedrijf hoeft in Amsterdam te staan’

17 maart 2023 ANP

16 maart Telegraaf

10 maart 2023 AT5 Sekswerkers vinden erotisch centrum onveilig

9 maart 2023 AT5 Minister in gesprek met ondernemers over witwaspraktijken en georganiseerde misdaad

8 maart 2023 Parool Is verplaatsen van sekswerkers wel de oplossing?

7 maart 2023 Telegraaf Amsterdam: EMA en erotisch centrum worden geen buren

7 maart 2023 Parool Bewoners Zuid: ‘Erotisch centrum? Niet in onze achtertuin, maar ook niet in die van iemand anders’

7 maart 2023 NOS Nieuws Medicijnagentschap EMA wil geen sekswerkers als buren op de Zuidas

6 maart Willem Oosterbeek Uitkijkpost de Wallen (324): Politie

21 februari 2023 Telegraaf D66 Alleen steun erotisch centrum als ramen sluiten

Willem Oosterbeek Uitkijkpost de Wallen (322): Dream on

20 februari 2023 Parool

16 februari 2023 AT5. VVD en CDA Zuid: ‘Erotisch centrum schaadt ons stadsdeel’

16 februari 2023 AT5 Halsema: nieuw erotisch centrum bij RAI of op NDSM-werf

13 februari 2023 Willem Oosterbeek Uitkijkpost de Wallen (321): Joint of sjekkie?

12 februari 2023 Parool Op de Wallen lijkt niemand écht blij met de nieuwe regels die half mei ingaan

10 februari 2023 Tagesschau Amsterdam verbietet offentliches Kiffen

10 februari 2023 Sekswerkers op de Wallen woedend over vervroegde sluitingstijd: ‘Onveilige situatie’

9 februari 2023 DutchNews.nl Amsterdam bans smoking cannabis outdoors in the red light district

9 februari 2023 vanaf half mei verboden op de Wallen een joint te roken.

6 februari 2023 Wallen zonder seks en drugs

26 januari 2023 Toeristen zijn welkom om te genieten van onze stad, maar de balans is zoek in Wallengebied. 

20 januari 2023 Stadsdeelvoorzitter Centrum: “Minder ramen op Wallen voorwaarde bij komst erotisch centrum”

15 januari 2023 In deze aflevering van Handhavers lopen we een nachtje mee met de Boa’s van de Amsterdamse Wallen.

11 januari Parool Toerist is de drukte in Amsterdam ook zat

10 januari 2023 ‘Zadel Zuidoost niet op met de prostitutieproblemen van Centrum’

2 januari 2023 CBS News Could Amsterdam’s days as a cannabis capital be numbered?

19 december 2022 De gemeente zoekt een nieuwe locatie voor (een deel van) de raamprostitutie, om de Wallen ontlasten. In Zuidoost dient zich een geschikte kandidaat aan: een lege verdieping, met parkeergelegenheid, boven woonboulevard Villa Arena, meent Gust de Wit. ‘

15 december 2022 Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ziet er heil in om gordijnen van sekswerkers op de Wallen dicht te houden. Het moet bijdragen aan meer rust in de oude binnenstad. ‘Het is een toeristische attractie geworden.’

12 december Witwassen via dubieuze winkels: zo pakt Amsterdam de souvenirshops aan

december 2022 d’Oude Binnenstad Jeroen Slot (O&S) over de Wallen: ‘De balans in de binnenstad is volkomen zoek’

24 oktober 2022 The drug trade has wrecked Amsterdam
Soft policies caused disorder and violent crime By Senay Boztas

15 oktober 2022 NRC Toeristenexplosie Open brief aan Gemeente

13 oktober 2022 AD Geen toerist in piemelpak

12 oktober 2022 FD De Amsterdamse Omtzigt: ‘Linkse politiekisvaakpolitiekekitsch’ Boudewijn Geels

27 september 2022 Parool Niets doen tegen overlast is geen optie.

25 augustus 2022 Els Iping strijdt tegen de drukte op de Wallen: ‘Soms kom ik met een brok in de keel thuis’

Parool over de binnenstad

Parool 11 juli 2022 Wie winkelt er nog in de binnenstad?

Parool 11 juli 2022

2 juli 2022 De gemeenteraad kan zich nu echt niet meer verschuilen

1 juli 2022 Gaat het i-criterium er komen? 

30 juni 2022 In Het Parool roepen Rogier Noyon van Voordestad en Arjan Welles van Stopdegekte de Raad op om zich te scharen achter het voorstel van burgemeester Femke Halsema om alleen aan ingezetenen nog toe te staan om in coffeeshops cannabis te kopen om de overlast van drugstoeristen in de binnenstad te beperken. https://www.parool.nl/a-b7a40e6a

29 juni 2022 Samir Veen, ex wallenbewoner: “De gemeenteraad bedenkt: ‘Ja maar als we dat doen komen er misschien meer straat dealers’. Maar ik ga toch ook niet zeggen dat ik mijn aanrecht niet ga schoonmaken omdat het doekje dan vies wordt.” https://www.at5.nl/artikelen/215815/is-een-coffeeshopverbod-de-oplossing-tegen-kotsende-toeristen-wallenbewoners-zijn-verdeeld

24 juni 2022 Mochten PvdA, GroenLinks, D66, Bij1, Denk en Partij voor de Dieren niet akkoord gaan met de invoering van het ingezetenencriterium, dan wil Halsema ‘alternatieve’ maatregelen horen. https://www.parool.nl/amsterdam/halsema-amsterdamse-coffeeshops-zijn-vaak-onderdeel-van-criminele-netwerken~b47ba845a/

23 juni 2022 Hoe Amsterdam in Engeland wordt verkocht door de ondernemers uit de binnenstad. https://www.lastnightoffreedom.co.uk/stag-do-guide/amsterdam/

20 juni 2022 https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-wanneer-komt-de-overheid-eens-op-voor-de-wallenbewoners~b20a8cb6/

20 juni 2022 https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2022/coke-sosa-yala-op-de-wallen-krijgt-de-undercoveragent-elke-drug-aangeboden~v537407/

18 juni 2022 Halsema wil de stad weer „teruggeven” aan de bewoners, zegt ze. Die in het centrum, die steeds ontheemder raken door de mensenmassa’s voor de deur en in straten wonen vol wafelwinkels en steakhouses. Halsema’s andere grote plan is een coffeeshopverbod voor toeristen. Als het aan haar ligt, kunnen niet-ingezetenen straks niet meer terecht in Amsterdamse coffeeshops.

15 juni 2022 https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-wat-helpt-tegen-de-drukte-30-procent-toeristenbelasting-en-een-verbod-op-airbnb~b39345b6/

14 juni 2022 https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-het-is-tijd-om-de-wallen-zijn-betekenis-als-stads-en-uitgaanscentrum-terug-te-geven~b08c42de/

9 juni 2022 Telegraaf

6 juni 2022 Sander Schimmelpeninck https://www.volkskrant.nl/es-b59ead1d

NRC 19 mei 2022 https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/19/de-wallen-afsluiten-met-toegangspoortjes-tegen-drukte-een-goed-idee-a4124812

16 mei 2022 Bewoners Heintje Hoekssteeg willen hek om rust terug te brengen: ‘Het is elke nacht bal’ https://www.parool.nl/es-b92c9adf

13 mei 2022 Voetgangers strijden voor hun plekje op straat: “Niet alleen maar kijken naar de horeca” https://www.at5.nl/artikelen/215129/voetgangers-strijden-voor-hun-plekje-op-straat-niet-alleen-maar-kijken-naar-de-horeca

13 mei 2022 Grote groepen die dronken tot diep in de nacht feesten, joelen en daarna ordinair hun blaas legen. De lawaai-toerist is weer terug in Amsterdam. Tot grote ergernis van de bewoners in het Centrumgebied. De gemeente heeft al strengere maatregelen ingevoerd zoals een vervroegd alcoholverbod, maar strengere handhaving is volgens bewoners en ondernemers van het gebied ook hard nodig.
https://www.telegraaf.nl/e/427037953/

29 augustus 2021 Bewoners spreken toeristen aan Wallenwacht

Aanpak Binnenstad 27 mei 2020

Koketteren met het rode licht De Amsterdamse Wallen, ooit een donker hoekje in de stad, zijn mede dankzij de gemeente een internationaal vermaard pretpark geworden waar bewoners zich niet meer thuis voelen. De Groene Amsterdammer 18 november 2019

Er moeten culturele trekpleisters van internationale allure op de Zuidas komen om het centrum te ontlasten, zegt planoloog Zef Hemel, die voor de burgemeester een toekomstvisie op de binnenstad ontwikkelt. Het Parool

De ombudsman concludeerde tijdens zijn verblijf dat de klachten van de bewoners van de Wallen veelal terecht zijn, maar nauwelijks gehoord worden. Hij stelt dat het centrum ’s nachts in een soort wetteloze ‘urban jungle’ transformeert.

De Volkskrant

Het AD

Het Parool

Rigoureuze plannen voor de Wallen: zegen voor de een, verschrikking voor de ander. Het Parool

Ik ben altijd een groot voorstander geweest van prostitutie, maar ook ik moest toegeven dat het op deze manier geen enkele zin meer had, elke waardigheid had verloren en beter opgeheven zou kunnen worden. Het sluiten van alle ramen op de Wallen leek mij opeens een urgente noodzaak toen ik zag wat er van die Wallen was geworden. Ilja Leonard Pfeijffer in NRC

‘Gezag zoek op Wallen’ Telegraaf

The fall of Prague: ‘Drunk tourists are acting like they’ve conquered our city’ The Guardian

Drukte en overlast nemen toe op de Wallen. AT5

De Wallen zijn uitgegroeid tot een jungle in de stad waar alles kan. Amsterdam moet zijn historische hart terugveroveren, want het gebied is de barometer van de stad. ‘Ik krijg steeds maar te horen: ga in Drenthe wonen.’ Het Parool

Amsterdam moet een einde maken aan prostitutie op de Wallen, vindt oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen, die jaren werkte in dit gebied. ‘Het is volledig uit de hand gelopen.’ Het Parool

Amsterdam is de grens van vrijheid-blijheid ver voorbij, vindt voormalig burgemeester Jozias van Aartsen. Het is tijd om het imago van ‘de stad waar alles kan’ ter discussie te stellen. Het Parool

Massatoerisme in Barcelona: ‘Het leven is hier erger dan in een dierentuin’ nos.nl

Twitter-dagboek van ombudsman Arre Zuurmond. Hoe moeilijk het ook is, Amsterdam zal moeten nadenken over de prostitutie. Het is empirisch, juridisch, ethisch en politiek een mijnenveld, waar we elkaar de rust tot praten, nadenken en luisteren nauwelijks gunnen. Ik heb middelen noch bevoegdheden, maar we moeten toch praten. Alarmerende berichten uit een wetteloze jungle.

‘STOP DE GEKTE’ Wallen-bewoners slaan onvermoeid handen ineen. De Telegraaf 26 setember 2019. Pagina 1 pagina2

Iedere wannabe exploitant kan in Amsterdam zijn goddelijke gang gaan en de openbare ruimte als podium gebruiken. Verschillende overlastgevende partijen (van schreeuwende vrijgezellenfeesten tot ontspoorde AirBNB (ver)huurders tot vervuilende fastfood-horeca, gillende gidsjes, bier- en deelfiets-verhuurders en vuilnis-dumpers) hebben 1 ding gemeen: het ontbreekt hen aan de motivatie en prikkels om zich aan de regels te houden. Het oplossen van gedragsproblemen begint met inzicht in wat de  veroorzakers drijft. Suzanne van Gompel